Ekonomi

TCMB Başkanı Erkan: 2023 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 58

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı.

Merkez Bankası Lideri, “Enflasyon patikamızda önemli bir güncelleme yaptık. 2023 yılsonu enflasyon tahminimizi yüzde 58’e yükselttik. 2024 yılsonu tahminimizi yüzde 33 olarak güncelledik. Enflasyonun yüzde 15’e düşmesini bekliyoruz. 2025’in sonunda.”

Erkan, sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Merkez Bankası Başkanı olarak benden asla siyasi bir açıklama almayacaksınız. Yorulmayalım, sorularda öyle” ifadelerini kullandı.

Erkan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Fiyat istikrarı ana hedefimiz doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

Enflasyon kısa vadede süreksiz bir yükseliş gösterecektir. Fiyat istikrarı ana hedefimiz doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

Faiz artırım kararlarımızın ve kredi sıkılaştırma kararlarımızın olumlu etkilerinin bir kısmını 2023 yılı sonunda hissetmeye başlayacağız.

‘ENFLASYON KISA VADEDE YÜKSELECEKTİR’

Döviz kuru ve mali tedbirler nedeniyle enflasyon kısa vadede geçici bir artış gösterecektir. 2024’te enflasyondaki düşüşün sürdürülebilir şekilde başlaması için zemini özenle hazırlıyoruz.

‘ENFLASYON HAZİRAN’DA YÜZDE 38,2’YE DÜŞTÜ’

Ülkemizde enflasyon Ekim ayında zirve yaptığı yüzde 85,5’ten Haziran ayı itibarıyla yüzde 38,2’ye geriledi. Bu gelişmede döviz kurundaki istikrar ve gerilemeye başlayan küresel emtia fiyatları etkili oldu. Haziran ayında yıllık enflasyona alt kümelerin katkısına bakıldığında, enflasyondaki düşüşe en büyük katkıyı, küresel emtia fiyatlarından olumlu etkilenen temel mal, gıda ve özellikle enerji kalemleri oluşturdu. Öte yandan, enflasyondaki ataleti yansıtan hizmetler kümesinin katkısı ise 15 puan civarında yatay seyrediyor.

Haziran ayında enflasyonun ana eğilimi güçlenmiştir. Bu gelişmede, iç talep, fiyat ve kur gelişmelerinin güçlü seyri ve hizmet enflasyonundaki katılık belirginleşti. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilgiler, iktisadi faaliyetin güçlü seyrinde özellikle iç talebin etkili olduğuna işaret etmektedir.

‘PARA SIKIŞTIRMA SÜRECİ DÖVİZ İSTİKRARINI DESTEKLEYECEK’

Döviz kuru geçişkenliği son dönemde artmaya başlamıştır. Şu anda, geçiş yüzde 25 civarında. Geçişkenlik, talep koşulları güçlü olduğunda hızla gerçekleşir. Mali sıkılaştırma kur istikrarını da destekleyecektir.

Ücret artışları maliyet artışlarına yol açar. Fiyat artışları birkaç ayda birden fazla fiyatlara yansıyacaktır. Hizmet segmentinde fiyat artışları yüksek seviyelerde devam etmektedir. Kira artışları enflasyonu etkiliyor. Enflasyondaki ataletin kırılması beklentilerin çıpalanmasına bağlı. Enflasyon tek haneli rakamlara ve orta vadeli hedefimize düşene kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

Sadeleşme süreci, faiz artırımının yanı sıra siyasi faizin de hareketliliğini istikrarlı bir şekilde artırdı. Kredi genişlemesinin enflasyon üzerindeki etkilerini kontrol ediyoruz. Kredilerin yanı sıra niceliksel sıkılaştırma ile faiz artışlarının etkisini güçlendiriyoruz. Politika faizi artarken mevduat faizleri gerileyerek enflasyon beklentileriyle daha uyumlu hale geldi. Mevduat faizlerinin dolarizasyonu artırmayacak seviyede olmasını önemsiyoruz.

‘2023 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİMİZİ YÜZDE 58’E YÜKSELTTİK’

Rezervler Haziran ayından bu yana güçlü bir şekilde artıyor. Rezervler güçleniyor, finansman koşulları güçleniyor ve kur oynaklığı azalıyor.

Enflasyon patikamızda önemli bir güncelleme yaptık. 2023 yılsonu enflasyon tahminimizi yüzde 58’e yükselttik. 2024 yıl sonu iddiamızı yüzde 33 olarak güncelledik. Enflasyonun 2025 sonunda yüzde 15’e ineceğini iddia ediyoruz.

‘TL TASARRUF ARAÇLARI ÇEŞİTLİLİK OLACAK’

Para politikası tepkimizi enflasyonun ana eğilimini azaltmaya odaklı veriyoruz. Çalışmaya başladığımız TL tasarruf enstrümanlarını çeşitlendireceğiz. Sermaye piyasalarının derinleşmesini destekleyeceğiz.” (EKONOMİ HİZMETİ)

haber-bandirma.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu