Dünya Krize Girerken Seçim Sonrası Konut Fiyatları Artacak mı? Türkiye’de Konut Sektörünü Neler Bekliyor?
Konut fiyatları Türkiye’nin gündeminden düşmezken, konut sorunu büyük şehirlerin kira bazında temel sorunu olmaya devam ediyor. Bir yandan temel ihtiyaç maddelerini karşılamak bile zorlaşırken, kiralardaki artış özellikle yoksulları ve maaşlı kesimleri kıskaca alıyor. Dünyada yeniden başlayan gayrimenkul sorunları 2008 gibi yeni bir kriz kapıdaymışçasına korkutuyor. Gelin hepsini birlikte inceleyelim.
Önce dünyaya bakalım. Bildiğiniz gibi konut, ekonomilerde değerli bir segment. Vezir yapıyor rezil oluyor!
Pandemide uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ve devam etmesi ABD’de ticari gayrimenkulü zorluyor.
Gelelim yerli konut sektörüne! Mahfi Eğilmez, “Konut fiyatları neden eskisi kadar artmıyor?” diye sorunca bakalım cevap neymiş?
Yıl sonunda artan konut satışları, yıl başında geriledi. Eğilim çizgisi düşüşe işaret ederken, enflasyondaki yükselişin konut talebini düşürmesi gerekiyor. Dolayısıyla fiyatlar enflasyon kadar hızlı yükselmez. Ama bizim durumumuz farklı.
Atilla Yeşilada, “Konut Krizinden Ölen Ekonomiler: Japonya, Çin ve…..Türkiye” adlı Youtube kanalında da bu konuda bir yayın yapmıştı.
1989’da Japonya ile konuşmaya başlayan ünlü ekonomist, konut balonunun patlamasının büyük bir ekonomiyi 30 yıllık deflasyona mahkûm ettiğini hatırlatarak, sırada Çin’in olduğunu ve geçmişte emlak şirketlerinden sinyaller alındığını söylüyor. yıl.
Yeşilada, başta ABD’de Fed olmak üzere dünya Merkez Bankalarının para politikalarındaki sıkılaştırmanın tüm dünyada konut durgunluğuna yol açtığını belirterek, faizlerin enflasyonu aşmaması durumunda Türkiye’de 2001 gibi bir krizin beklendiğini sözlerine ekledi. seçimden sonra “konut ve inşaat sektörünün başına gelenler pişiyor”. tavuğun başına gelmeyecek” diye açıklıyor.
Yeşilada’nın Eğilmez’i de doğrulayan sözlerinin özlü sözleriyle bitirelim: Hiçbir şey sonsuza dek enflasyon kadar fiyat artışı sağlayamaz. Bir süre sonra enflasyondaki artışla birlikte alım gücünün düşmesi talebi azaltmakta, bu da yükselişi baskılamaktadır.